Pit ve fissür örtücüler

1. Pit ve fissür örtücü ne demektir?

Pit ve fissür örtücüler, özellikle çürüme riski yüksek arka dişlerin çiğneme yüzeylerindeki çukurcuklara (pit ve fissürlere) yerleştirilen akıcı kıvamdaki dolgu malzemeleridir. Şeffaf ya da opak olabilen fissür örtücüler dişleri çürükten korumak için uygulanır.

2. Pit ve fissür örtücüler dişleri çürükten nasıl korurlar?
Çocuğunuz dişlerini ne kadar düzenli ve dikkatli fırçalarsa fırçalasın ve hatta diş ipi kullansın bazı dişlerdeki ince ve derin çukurcukların temizlenebilmesi çok zor hatta imkansızdır. Bu anatomik oluşumlar içerisinde kalan besin artıkları bakteriler tarafından kullanılarak asit üretilir. Bunun sonucunda da dişler çürümeye başlar. Fissür örtücüler bu çukurcuklarda bakteri ve besin birikimini önleyerek çürük riskinin azalmasında rol oynarlar.

3. Pit ve fissür örtücü uygulaması ne kadar süre dişleri korur?
Eğer gerekli özen gösterilirse, pit ve fissür uygulamaları dişleri çürükten senelerce korur. Çocuğunuzun çürüğe en fazla yatkın olduğu yıllarda dişleri bu sayede çürüksüz kalacaktır. Eğer çocuğunuz ağız hijyeniene özen gösteriyorsa ve sert gıdalar çiğnemekten kaçınıyorsa sealant uygulamaları daha kalıcı olur. Pedodontist rutin muayeneler sırasında fissür örtücüleri kontrol ederek tekrarlanmalarını veya onarılmalarını tavsiye edebilir.  

4. Pit ve fissür örtücü uygulamaları nasıl yapılır?
Kısa süren ve rahat uygulamalardır. Anesteziye gerek duyulmaz ve tek seansta bitirilir. Öncelikle diş fluorid içermeyen diş temizleme patı ile temizlenerek kurutulur. Sonra  tutuculuğu arttırmak için yüzey pürüzlendirilir ve kurutulur. Fissür örtücü, pit ve fissürlere akıtılır ve özel bir ışıkla sertleştirilir. Tedaviden hemen sonra çocuğunuzun bir şeyler yemesinde sakınca yoktur.


Fissür örtücü uygulaması

5. Fissür örtücü hangi dişlere uygulanır?
Tükürük dişlerin düz yüzeylerini temizleyebilirken küçük çukurcuk ve fissürlerin bulunduğu yüzeyleri temizleyemez. En fazla çürük riski bulunan ve bu nedenle en çok fissür örtücü uygulama gereksinimi duyulan dişler 6 ve 12 yaş dişleridir. Çoğu zaman daimi küçük azılar ve süt azılarda da fissür örtücülerin koruyucu özelliğinden yararlanılır. Bununla birlikte küçük çukurcuk ve fissürleri olan tüm dişlerde fissür örtücü uygulaması yapılabilir.

6. Eğer çocuğumun dişlerinde fissür örtücü varsa dişlerini fırçalamasına ve diş ipi kullanmasına yine de gerek var mı?
Kesinlikle evet. Pit ve fissür örtücüler çocuğunuzun hayatı boyunca çürüksüz dişlere sahip olması için planlanan koruyucu diş hekimliği uygulamalarından sadece birisidir.  Diş fırçalama, diş ipi kullanma, dengeli beslenme, kontrollü atıştırma alışkanlığı ve düzenli dişhekimi kontrolleri hala daha sağlıklı ağız ve dişler için yapılması gerekenler arasında önemini korumaktadır.

Kaynaklar

http://www.aapd.org/publications/brochures/sealants.asp
http://www.aapd.org/media/Policies_Guidelines/G_Restorative.pdf 2011-2012
Sanders BJ, Feigal RJ, Avery DR. Pit and fissure sealants and preventive resin restorations. In: Dean JA, Avery DR, McDonald RE. Dentistry for the child and adolescent. St. Louis, Mosby Elsevier, 9th ed., 2011, p:313-321.