Çocuğunuzun ilk diş tedavisi

Çocuğunuzu ilk diş tedavisi için pedodontiste götürmeye nasıl hazırlamalısınız?

Çocuklarını ilk diş tedavisi için pedodontiste götürmek oldukça fazla sorumluluk gerektiren bir görevdir. Bu durum anne-babanın da endişe duymasına yol açar. Peki ama çocukları uygun bir şekilde, mümkün olan en kolay yolla ve sakin bir şekilde bu prosedüre nasıl hazırlamak gerekir?
Öncelikle çocukların doğdukları zaman diş hekimi korkusu dahil hiç bir korkudan haberleri olmadığını hatırlayalım.  Anne ve babalara bu konuda önemli bir görev düşmekte. Çünkü çocuklarda diş hekimi ve doktora karşı duyulan korkular genellikle anne-babaların çocuklarına yaptırım amacıyla söylediği yanlış sözlerle oluşuyor. Örneğin,”yemeğini ye yoksa seni doktora götürür, iğne yaptırırım” gibi söylenen bu tip yanlış bir söylem, çocuklarda diş hekimi ve doktor korkusunu başlatıyor. Ayrıca ebeveynlerin bu konuda yaşamış olduğu kötü deneyimleri çocuğuna anlatması de onları olumsuz yönde etkiliyor. Bu sebeple diş tedavileriniz sırasında yaşadığınız kötü deneyimleriniz varsa bunları çocuğunuz yanınızdayken başkaları ile paylaşmayın ve çocuğunuza anlatmayın. Bir de ebeveynlerin çocuklarının ilk diş tedavisi görecek olmalarından dolayı sergiledikleri endişeli tutumları, çocukların kendilerini korkunç bir şeyin beklediğini düşünmelerine dolayısı ile panik duymalarına sebep olur. Panik kontrol edilemeyen davranışlara yol açar. Bunun sonucunda diş tedavisi çocukta kalıcı psikolojik travmaya neden olabilir.
Bütün bu sayılanlara dikkat edilirse, Pedodontistin sıcak ve içten davranışları ve ebeveynlerin güven verici pozitif desteğiyle çocuğunuz endişe ve korkusu tamamen yenecek ve bu sayede ilk diş tedavisi sorunsuz ve başarılı bir şekilde tamamlanmış olacaktır.