Sık Karşılaşılan Dental Problemler

Siyah diş lekeleri

Çocuklarda en sık görülen diş lekeleri kromojen bakterilerin ön ve arka grup dişlerin dişetine yakın bölgelerinde neden olduğu siyah lekelerdir. Yapılan çalışmalarda dişlerinde siyah çizgisel lekeler olan çocuklarda diş çürüğü aktivitesinin düşük olduğu saptanmıştır.

Erüpsiyon (sürme) kisti

Erüpsiyon hematomu olarak adlandırılan, mavimtrak mor renkli şişlik şeklinde kendini gösteren oluşumlar, süt veya daimi dişlerin sürmesinden bir kaç hafta önce ağızda belirir. Kanla dolu olan bu kistler en çok süt ikinci azı veya daimi birinci azı bölgesinde görülür.

Emme ile ilgili ağız alışkanlıkları

Bebekler henüz anne karnındayken parmak emmeye başlarlar. Emme, bebeklerde tamamen doğal bir eylemdir. Bebeğin kendini daha güvende hissetmesini sağlar. Doğduktan sonra da çevresiyle diyalog kurmasına ve zor zamanlarda kendini güvende hissetmesine yardımcı olur.

Diş gıcırdatma

Diş gıcırdatma çocuklar arasında çok yaygındır. 7-8 yaş altı çocuklarda sık görülür. Çocukların çoğu 1. daimi azıları çıkmadan önce diş gıcırdatmayı bırakırlar. Daimi azıların sürmesiyle birlikte alt ve üst çenenin kapanışı biçimlenir.