Pedodonti ve Pedodontistin önemi

Pedodonti doğumla başlayıp ergenlik dönemini de içine alan süreçte bebek, çocuk ve gençlerin ağız-diş sağlığının korunması, teşhis ve tedavisi ile ilgilenen diş hekimliği branşıdır. Pedodontistler pediatrik/ergen büyüme ve gelişimi, dental ve ağız hastalıklarının nedenleri ve önlenmesi, çocuk ve ergen psikolojisi ve yönetimi, spesifik pediatrik restoratif teknikler ve yöntemleri konusunda uzmanlaşmış diş doktorlarıdır. Pedodontistler özel ilgileri ve sorumluluklarından dolayı en güncel tedavileri takip eden ve uygulayan diş doktorlarıdır.

Pedodontistler daimi dişler sürünceye kadar süt dişlerinin sağlıklı bir şekilde ağızda kalmalarını sağlarlar. Sağlıklı süt dişleri düzgün çiğnemenin dolayısı ile beslenmenin iyi yapılabilmesini, düzgün konuşmayı sağlamakla birlikte daimi dişler sürene dek onlara yer tutucu olarak görev yaparlar.

Çocuklar küçük yetişkinler gibi düşünülmemelidir. Süt dişleri anatomik ve fizyolojik olarak daimi dişlerden farklıdır. Çocuklar duygusal ve entellektüel açıdan yetişkinlerden farklılık gösterir. Küçük çocuklar, ergenlik öncesi çocuklar (9-12 yaş) ve ergenlik dönemindeki gençler (13-18 yaş) psikolojik olarak farklı ihtiyaçlar ve beklentiler içerisindedirler. Bu nedenle her yaş grubu farklı bakış açısıyla ele alınıp değerlendirilmelidir.

Çocukların ilk dental deneyimleri onların gelecekteki ağız sağlığına verdikleri önemi ve dental tedaviye gösterdikleri yaklaşımı önemli ölçüde etkileyecektir. Bu ilk dental deneyimde çocuklar ile iletişim, tanı, tedavi ve koruyucu yöntemler konularında özel eğitim almış pedodontistlerden yardım alınması çocuğunuzun şimdi ve gelecekte yapılacak olan dental işlemlere karşı olumlu tavır ve düşünceler geliştirmelerine çok önemli katkıda bulunacaktır.  Bir pedodontist için önemli olan özellikle  yaşça küçük hastalarında güven sağlamak ve onların kendilerini mutlu hissettikleri bir ortam yaratarak kaliteli ve başarılı tedaviler gerçekleştirmektir.

Pedodontistler:

  • Çocukların kendilerine güvenlerinin artmasında çok önemli rol oynarlar.
  • Çocukların ilk dişhekimi ziyareti konusunda kendilerini iyi hissetmelerini ve güven duymalarını sağlarlar.
  • Ağız-diş sağlığı konusunda bilgi vererek ağız hijyeni eğitimi verirler.
  • Çürük tayini ve tedavisi yaparlar.
  • Dental sağlık için beslenme konusunda bilgi verirler.
  • Dişlerin sürme ve gelişimlerini takip ederler.
  • Koruyucu diş hekimliği uygulamaları yaparlar.
  • Koruyucu ve durdurucu ortodontik tedavi yaparlar.
  • Ergenlik çağındaki gençlerin ağız ve diş sağlığını arttırmaya yönelik uygulamalar yaparlar.
  • Engelli bireylerin diş tedavilerini uygularlar.

Kaynaklar

President of the Paedodontic Society of South Africa - Dr. Janet Lynn Gritzman