Siyah diş lekeleri


Siyah diş lekeleri

Çocuklarda en sık görülen diş lekeleri kromojen bakterilerin ön ve arka grup dişlerin dişetine yakın bölgelerinde neden olduğu siyah lekelerdir.  Lekeler demir sülfid içerir ve bakteriyel aktivite sonucu oluşan hidrojen sülfid ile tükrük ve dişeti sıvısındaki demir arasındaki reaksiyon sonucunda oluşur. Yapılan çalışmalarda dişlerinde siyah çizgisel lekeler olan çocuklarda diş çürüğü aktivitesinin düşük olduğu saptanmıştır. Kullanılan bazı ilaçlar da dişlerde lekelenmelere yol açabilir. Demir eksikliği anemisi tedavisinde kullanılan demir içeren ilaçlar, demir ihtiva eden multivitamin şurupları dişlerde siyah lekelere sebep olabilir.

Diş lekelerini çıkarmak için dişler, basınçlı su ve fluorid içeren profilaksi patlarıyla temizlenir. Genellikle lekeler dişlerin çok iyi temizlenemeyen bölgelerinde oluştuğu için ağız hijyenine daha fazla dikkat edilmesi siyah lekelerin tekrar oluşmalarını azaltacaktır.

Kaynaklar

McDonald RE, Avery DR, Weddell JA, John V: Gingivitis and periodontal diseases. In: Dean JA, Avery DR, McDonald RE. Dentistry for the child and adolescent. St. Louis, Mosby Elsevier, 9th ed., 2011, p:366-402
Reid JS, Beeley JA, MacDonald DG. Investigations into black extrinsic tooth stain. J Dent Res. Aug 1977;56(8):895-9
Hattab FN, Qudeimat MA, al-Rimawi HS. Dental discoloration: an overview. J Esthet Dent. 1999;11(6):291-310
http://www.aapd.org/media/Policies_Guidelines/G_Prophylaxis.pdf 2011-2012