Emme ile ilgili ağız alışkanlıkları

Emme İle İlgili Ağız Alışkanlıkları (Parmak Emme, Emzik Emme)

1. Niçin çocuklar parmak ya da emzik emme eğilimindedirler?
Bebekler henüz anne karnındayken parmak emmeye başlarlar. Emme, bebeklerde tamamen doğal bir eylemdir. Bebeğin kendini daha güvende hissetmesini sağlar. Doğduktan sonra da çevresiyle diyalog kurmasına ve zor zamanlarda kendini güvende hissetmesine yardımcı olur. Ayrıca bebeğin rahatlamasını sağlayarak uyumasını kolaylaştırır. 

2. Bu alışkanlıklar dişlere ve çenelere zarar verir mi?
Çocukların çoğu parmak yada emzik emme alışkanlığını 2-4 yaş arasında kendi kendine bırakır. Fakat bazı çocuklar bu alışkanlıklarını uzun süre sürdürürler.  Bu çocuklarda üst kesici dişler dudağa doğru eğilir, damak kubbesi derinleşir, alt ve üst ön dişler arasında boşluk oluşur. Uzun süre  yoğun bir şeklilde sık sık tekrarlanan bu alışkanlık çocuğun alt ve üst dişlerinin tam olarak kapanmasına engel olur. Ayrıca dişlere destek olan çenelerin ve kemiklerin gelişimlerini etkiler.


Uzun süre parmak emme sonucu gelişen kapanış bozukluğu

3. Çocuğumum parmak yada emzik emme alışkanlığı için ne zaman endişelenmeye başlamalıyım?
Pedodontist çocuğunuzun emme alışkanlığını sürdürdüğünü bilerek çene gelişimini ve diş sürmesini takip eder. Alışkanlık kalıcı olursa, uzun dönemde problemlere neden olur. 3 yaşından büyük çocuklarda müdahale yapılması tavsiye edilir.

4. Çocuğumu bu alışkanlığından vazgeçirebilmek için neler yapabilirim?
Birçok çocuk alışkanlığını kendi kendine bırakır. Fakat bazı çocuklar alışkanlıklarını bırakabilmek için ailelerinin ve pedodontistin yardımına ihtiyaç duyarlar. Çocuğunuz parmak emme alışkanlığının sebep olacağı sonuçları anlayabilecek yaşta ise pedodontist alışkanlığını bırakması için çocuğunuzu cesaretlendirir, bırakmadığı durumda dişlerde ve çenelerde oluşacak zararlardan söz eder. Ailelerinin de desteğiyle çoğu çocuk bu aşamada alışkanlığından vazgeçer. Eğer bu yöntemle başarıya ulasılamıyorsa pedodontist alışkanlık kırıcı aparey kullanımını önerir.

5. Emzik emme, parmak emme alışkanlığına göre daha az zarar veren bir alışkanlık mı?
Her iki alışkanlık da dişleri ve çeneleri aynı şekilde etkiler. Bununla birlikte çocuklar emzik emme alışkanlığından daha kolay vazgeçerler.

Kaynaklar

http://www.aapd.org/publications/brochures/tfphabits.asp
Bell RA, Dean JA, McDonald RE, Avery DR. Managing the developing occlusion. In: Dean JA, Avery DR, McDonald RE. Dentistry for the child and adolescent. St. Louis, Mosby Elsevier, 9th ed., 2011, p: 550-613.