Acil durumlar ve tedavileri

Çocuğunuz acil diş tedavisine ihtiyaç duyduğu zaman Pedodontistiniz size yardım için hazır olacaktır. Lütfen doktorunuza ulaşabileceğiniz telefon numaralarını kayıt altında bulundurunuz.

1. Çocuğumun dişi ağrıdığı zaman ne yapmalıyım?
Pedodontistinizi arayarak acil randevusu alın. Çocuğunuzun ağzını ılık su ile çalkalattırın. Çocuklar için üretilmiş bir ağrı kesici ilacı çocuğunuzun yaş ve kilosuna uygun olarak vermek semptomları azaltacaktır.  Ağrının olduğu bölgeye dışarıdan soğuk kompres yapabilir veya bir parça buzu bez içerisine sararak uygulayabilirsiniz. Ağrılı bölgeye kesinlikle sıcak kompres ve aspirin uygulaması yapmayın.

2. Eğer çocuğum düşerse ve süt dişi yerinden tamamen çıkarsa ne yapmalıyım? 
Hemen Pedodontistinize başvurun. Tamamen diş soketinden çıkmış olan süt dişleri altlarındaki gelişmekte olan daimi dişlere zarar verme potansiyeli bulunduğundan yerlerine tekrar yerleştirilmemelidirler.

3.  Eğer çocuğum düşerse ve daimi dişi yerinden tamamen çıkarsa ne yapmalıyım? 
Öncelikle sakin davranmalı ve yerinden çıkan dişi bulmalısınız. Dişi kök kısmına değmeyerek tutun ve  oda sıcaklığındaki temiz su ile yıkayın. Dişi kesinlikle sabunla veya ovalayarak yıkamayın. Dişte kırık olup olmadığına bakın. Eğer diş bütünlüğünü koruyorsa yerine yerleştirin. Çocuğunuza gazlı bez veya temiz bir bez ısırtarak dişin yerinden çıkmamasını sağlayın. Eğer dişi yerine yerleştiremiyorsanız dişi  soğuk süt, su veya çocuğunuzun tükrüğünü ihtiva eden temiz bir bardak içersine koyun. Eğer çocuğunuz büyükse diş, ağızda yanak içerisinde de taşınabilir. Vakit kaybetmeden hemen pedodontistinize veya akşam saatlerinde ise hastanelerin diş kliniği bölümüne başvurun. Eğer yerinden bir bütün olarak çıkan daimi diş 30 dak. içerisinde tekrar yerine yerleştirilirse prognozu (tedaviye vereceği cevap) çok daha iyi olacaktır.

4. Eğer travma sonucu dişte kırık oluşursa?
Pedodontistinizle hemen iletişime geçin. Tedavi görene kadar geçen süre ne kadar kısa olursa enfeksiyonun oluşma ve daha kapsamlı bir diş tedavisi görme ihtiyacı da o denli azalacaktır. Uygulanan tedavinin başarı şansı da artacaktır. Öncelikle ağzı su ile çalkalattırın ve eğer dudak da yaralandıysa şişmeyi önlemek için soğuk kompres yapın. Kırık parçayı bulabilirseniz soğuk süt veya su içerisine koyun ve yanınızda doktorunuza götürün.

5. Baş bölgesine isabet eden ciddi darbelerde ve çene kırıklarında ne yapmalıyız?
Acil tıbbi desteğe ihtiyacınız var. Şiddetli kafa travmaları yaşamı tehdit edebilecek kadar tehlikeli olabilir. Acil tıbbi ekip sizin hastaneye ulaşabileceğinizden daha kısa sürede size ulaşabileceği unutulmamalıdır.

6. Dişleri ilgilendiren yaralanmalardan korunmak mümkün mü?
Çocuğunuzun ağız ve dişlerini ilgilendiren yaralanma riski  bir kaç kolaylıkla uygulanabilen öneri ile önemli ölçüde azalacaktır. Spor yaparken ağız bölgesine gelen ciddi travmalardan ağzı ve dişleri korumak için ağız koruyucu (mouthguard) kullanılması bu bölge yaralanmalarını minimalize edecektir. Özellikle basketbol, boks, kayak, bisiklet, rollerblade, skateboard gibi sporları yapan çocuklarda dişhekiminin hazırlayacağı mouthguard sayesinde diş kırıkları, dudak veya dilin ısırılması sonucu yumuşak doku yaralanmaları engellenmiş olur. Küçük çocuklarınız için arabada mutlaka araba koltuğu kullanın. Araba ile seyahatlerinizde mesafe ne olursa olsun mutlaka herkese emniyet kemeri taktırın. Bebeğiniz emeklemeye başlamadan önce evinizi bebeğinizin emniyeti için tekrar düzenleyin. Elektrik yaralanmalarını önlemek için prizlere koruyucu takın. Sivri masa, sehpa vb. kenarlarını piyasada bulacağınız plastik koruyucularla kamufle edin. Bir yaşından sonra bebeğinizi uyumadığı zamanlar bebek yatağında yalnız bırakmamaya dikkat edin. Bu yaşlarda bebekler çok hareketli olurlar. Bazı bebekler yataklarından kendi kendilerine inmeye çalışırlar. Bunun neticesinde de yüksekten düşerler. 1-1.5 yaş civarında bu tip kazalara sık rastlanılır. Bunlara ek olarak düzenli dental kontroller, Pedodontistinizin sizinle çocuğunuzun yaşına uygun diğer koruyucu stratejiler hakkında görüşmesi için fırsat sağlayacaktır.

7. Çocuğumun ortodontik teli/apareyi koptu/kırıldı ne yapmalıyız?
Eğer aparey gevşemiş veya bir parçası kırılmış ise ağızdan çıkarın. Aparey teli adapte edildiği yerden çıkarak yumuşak doku irritasyonuna sebep oluyorsa doktorunuza gidene kadar telin ucunu pamuk veya aparey mumu ile kapatın. Eğer yerinden çıkan tel dişetine, yanak veya dile saplanmışsa kesinlikle çıkarmaya çalışmayın. Çocuğunuzu hemen Pedodontist veya Ortodontiste  götürün.

Kaynaklar

http://www.aapd.org/publications/brochures/ecare.asp
ADA Dental Emergency Procedures: http://www.ada.org/370.aspx
http://www.aapd.org/media/Policies_Guidelines/G_Trauma.pdf 2011-2012