Ksilitol (Xylitol)


Ksilitol ve ksilitollü ürünler

Ksilitol, çilek, yaban mersini, erik, marul, karnabahar, mantar ve kestane gibi çeşitli meyve ve sebzelerde doğal olarak bulunan çürük önleyici nitelikte düşük kalorili bir tatlandırıcı türüdür. Huş ağacı, çiğit ve hindistancevizi kabuklarından ticari olarak elde edilir. Tatlılığı sukroza (şekere) benzer ve ağızda ferahlatıcı bir etki bırakır. Şekersiz sakızlarda, diş macunlarında ve bazı şekerlemelerde bulunur.

Yapılan bilimsel çalışmalarda ksilitolün anneden çocuğuna çürük bakterisi transferini azalttığı; tükrük akış hızını arttırarak yeni başlamış çürüklerde iyileşme sağladığı ve çürük oluşumunu azalttığı ortaya konmuştur. Ksilitollü sakız, şekerleme, kurabiye, pudding ve benzerlerinin  koruyucu diş hekimliği uygulamalarıyla birlikte kullanıldığında diş çürüğünü önlediği ve başlamış olanları da durdurduğu gösterilmiştir.

Her yemekten sonra ksilitollü sakız veya şekerlemelerin kullanılması diş çürüğünün önlenmesi açısından çok etkili olacaktır. Özellikle bebeğinize çürük yapıcı mikroorganizmalar tarafından  en etkin  geçişin olduğu ‘’enfeksiyon penceresi’’  olarak tanımlanan 19-31. aylık dönemde annelerin ksilitollü ürünler tüketmesi geçişi engelleyecek veya azaltacaktır.

Kaynaklar

McDonald RE, Avery DR, Stookey GK, Chin JR, Kowolik JE. Dental caries in the child and adolescent In: Dean JA, Avery DR, McDonald RE. Dentistry for the child and adolescent. St. Louis, Mosby Elsevier, 9th ed., 2011, p:177-204.
Lynch H, Milgrom P. Xylitol and dental caries: an overview for clinicians. J Calif Dent Assoc. 2003 Mar;31(3):205-9
Trahan L. Xylitol: a review of its action on mutans streptococci and dental plaque--its clinical significance. International Dental Journal 1995, 45(1 Suppl 1):77-92]
Söderling E, Isokangas P, Pienihäkkinen K, Tenovuo J. Influence of Maternal Xylitol Consumption on Acquisition of Mutans Streptococci by Infants. J Dent Res, 79: 882-887, 2000.
Isokangas P, Söderling E, Pienihäkkinen K, Alanen P. Occurrence of Dental Decay in Children after Maternal Consumption of Xylitol Chewing Gum, a Follow-up from 0 to 5 Years of Age. J Dent Res, 79 (11): 1885-1889, 2000.
http://www.utu.fi/en/research/areas/xylitol_tooth_friendly_sugar.html